VÝTAH Z NOVÉ KNIHY:

Chodidla

Chodidla jsou oporou celého těla. Pokud na nich správně nestojíme, dáváme obratle do nepřirozené pozice.

Jak si najdeš jejich správnou polohu?

Dej chodidla do šíře kyčlí rovnoběžně. Stlačuj je v místech označených bodů na obrázku (bříško pod palcem a bříško pod malíčkem) k podlaze. Zvedni přitom prsty nahoru do vějířku a snaž se oba body stlačovat najednou – stejný tlak k zemi. Další dva body reguluj vlevo a vpravo na patě. Jakmile to postupně nacvičíš, stlačuj všechny čtyři body najednou – jako bys chtěl všemi těmito body přimáčknout drobeček k zemi.

Možná to hned nepůjde. Ale už tím, že se o to snažíš, pracují svaly v okolí páteře.

Tuto pozici chodidel je nutné dodržovat v Postoji borovice (dále popsané) před prvním ritem. Ve druhém a čtvrtém cviku protlačuj chodidla ve výchozí pozici (vleže, pak vsedě) jakoby proti pomyslné zdi danými čtyřmi body. Stejně tak polohuj chodidla ve Svíčce (proti stropu). V pátém ritu v poloze Hory, protlačuj paty do výše uvedené polohy.

Dlaně na podložku pokládej stejným způsobem, jako chodila – kopíruj tlak stejných bodů při 4. a 5. ritu. Prostředníčky kopírují polohu těla, jsou s páteří v rovnoběžné pozici a ostatní prsty jsou přirozeně uvolněné tak, aby podpořily lak na zmiňované čtyři body.

 

Takové cvičení - polohování chodidel na čtyři body - se dá provádět i u sledování televize, stání ve frontě, v kuchyni i v práci. Časem se naučíš tuto polohu využívat i v chůzi. Při té kromě toho dbej na to, aby se chodidla při každém kroku správně dotkla podložky vždy v pozici kolmo k páteři. Pak budeš automaticky dělat vhodnou délku kroku. Je dobré si také uvědomit vhodnost obuvi. Ta by měla být kvalitní, co se vložek týče a především bychom měli často chodit naboso. Tak si snadněji uvědomíme kontakt s podložkou.

Dlaně lze ve stejné poloze opírat o stůl, kdykoliv se člověk potřebuje protáhnout.

 

 

Postoj borovice

 

 

Postav se chodidly na podložku podle výše uvedených pravidel, plnou vahou na chodidla (čtyři body, rovnoběžně) a nohy v šíři kyčlí. Těžiště klesá do pánve. Kolena se automaticky mírně uvolní. Podsaď pánev, vychyl bedra dovnitř. Zaměř se na střed svého těla, vyrovnej se v této oblasti – pod pupkem u páteře. Břicho nevtahuj s ohledem na dýchání do něj. Hlava je volně vyrovnaná směrem vzhůru, nezaklání se, nepředklání. Pozor na náklon ke straně (můžeš použít zrcadlo). Bradu zasuň ke krku, vyrovnej šíji.

Ramena zvedni, vsuň dozadu, dolů. Obě ve stejné pozici – to si ohlídej. Lokty drž volně u pasu. Dlaně míří palci k obličeji, prsty volně narovnané, dlaně spojené zmíněnými čtyřmi body, přirozeně od sebe prsty mířící prostředníčky kolmo nahoru.

Opakuj si: chodidla, bedra, ramena, brada. Uvolni mimiku obličeje, ústa nech mírně zavřená, zavři oči. Soustřeď se na nádech a výdech.

 

Jedná se o cvik, který sám o sobě rovná celou páteř, správně polohuje klouby. Můžeš ho využít opět při jakékoliv situaci v běžném denním režimu - při pauze v práci, při relaxaci, na autobusové zastávce (nemusíš v danou chvíli spojovat ruce před obličejem). Zpočátku je tento proces složitější na uvědomění si, později se stává přirozeným postojem kdekoliv a v jakékoliv situaci.

 

Káča

 

Z této pozice začínej prvního Tibeťana. Prodýchej se v klidu a pak se začni otáčet. Hlídej si chodidla, bedra, ramena, hlavu. Vycházej ze středu těla, drž ramena ve správné poloze, hlavu polohuj tak, jako by ji někdo tahal za provázek na temeni. Postupně zjistíš, že se hlava přestává točit a můžeš pak využít i zavřených očí při cviku pro lepší kontrolu svého těla.

Podle významu vibrace je točení vpravo formou zbavování se něčeho (nemocí, bolestí, negativních emocí, důsledku nevhodného jednání…), očišťování se. Točení vlevo znamená přijímání (síly, energie, lásky, moci, očisty…), nabíjení se. Tímto nastavujeme první rit sestavy nazvanou Káču. K tomuto tématu se budu věnovat v příloze knihy.

 

Svíčka

 

V lehu na podložce si zkontroluj pozici chodidel, dlaní, beder, ramen, hlavy. Aby se dostaly dlaně do správné pozice, donutí nás to mírně pokrčit lokty.

Při přechodu s nádechem zvedej obě nohy (obě paty jdou ve stejnou chvíli od podložky) společně s hlavou. To je důležité pro páteř. Zkontroluj, zda zůstala ramena na podložce v poloze vzadu dole a bedra na podložce stažená do svého středu těla.

Při vracení si ohlídej, aby se dotkly obě paty ve stejnou chvíli společně s hlavou podložky.

 

Půlměsíc

 

Přesná poloha kolen v šíři kyčlí, bříška prstů nohou co nejvíce podsunutá pod nártem, ramena vzadu dole, hlava v předklonu je výchozí. Zde využívám pozici rukou spojených na podbřišku. Lépe pak fungují ramena.

Při přechodu do záklonu ruce přechází do pozice mírně od těla dlaněmi vpřed a ramena se rozevírají na maximum zepředu dozadu (nezvedáme je). Hlava se současně zaklání. Tady je nutné ohlídat přechod do záklonu bez vychýlení šíje do strany. Při absolutním záklonu mírně spadne brada. Záklon může vycházet z pasu, časem od kolen. Cílem je co nejvíce rozevřít hruď.

S návratem do výchozí pozice ramena zůstávají vzadu dole, zpevníme střed těla, hlava se předkloní.

 

Most

Sed provází poloha nohou v šíři kyčlí, chodidla čtyřmi body proti pomyslné zdi. Ramena jsou vzadu dole, hlava v předklonu a ruce vedle hýždí ve správné poloze - prostředníček kopíruje nohy.

Do mostu se zvedá tělo, ruce zůstávají ve stejné poloze. Tlač kolena dopředu nad nárty, chodidla se překlopí do správné polohy na podložku. Tady je nutné si ohlídat, zda se chodidla překlopila spolu rovnoběžně (to je častá chyba cvičenců). Hlava se zakloní a opět spadne brada.

S návratem zasunuješ zadeček mezi ruce. Tady je lepší cvičit bez podložky, protože se tak snáz zasune. Opět překontroluj chodidla, bedra, ramena.

 

Kobra

Zpočátku je lépe vycházet z polohy v lehu na břiše, kde si lépe vyrovnáme tělo. Nohy jsou v šířce kyčlí, prsty podsazené pod nárty. Dlaně se nachází v blízkosti pod rameny ve správné poloze – prostředníček kopíruje páteř. Hlava spočívá na čele pro uvědomění si vyrovnání celé páteře. Kontroluj tak bedra, ramena, dlaně, hlavu.

Přesuň se do polohy Kobry. Váha těla je na dlaních a bříškách nohou. Hlava se přesunula do záklonu. Důležité je se soustředit na lokty, které jsou mírně pokrčené u těla, aby udržely ramena vzadu a dole.

Při přechodu do Hory se hlava protlačí mezi ramena bradou na hruď a nohy se překlápí na paty opět rovnoběžně.

Návrat probíhá do pozice Kobry a následné pozice původní – leh na břiše.

 

Novinky

16.08.2018 23:12
Úvod   Cílem každého člověka je uchovat si zdravý, plnohodnotný život. Někdy je tato pouť narušena úrazem, nemocí. Mnoho lidí pak vyčítá osudu, že je tímto způsobem omezeno. Nemoc, úraz, bolest je dar, který nás nastavuje na řešení. Ukazuje, že jsme někde chybovali. Ochraňuje nás před ještě...
14.05.2015 21:03
Charakteristika ritů   1. rit KÁČA Je životabudič. Očišťuje tělo od negativní energie. Zbavuje nás starých poranění, která nám blokují energii. Točení nám odvádí deprese, stres i napětí. Navozuje dobrou náladu. Proč má člověk tendenci vzít dítě do náruče a začít se s ním točit? Proč se děti...
14.05.2015 20:35
Rok 2012 byl u mnoha lidí spojen s koncem světa. Mluvilo se o přepólování planety, úplné tmě, vymýtající katastrofě a dalších možných scénářích, které měly zničit planetu. K zániku planety samozřejmě nedošlo. V té době jsme však změnou procházeli a stále procházíme. Došlo...

Pět Tibeťanů po česku

16.04.2020 22:23
Dýchání       Dýchání je naše výživa, potrava pro buňky. Je základním znakem každého živého organismu. Správné okysličení krve rozhoduje o našem trvalém zdraví a duševní pohodě. Spojuje nás s mořem energie – reguluje činnost mozkových center, krevní oběh, látkovou výměnu, zrak,...
27.03.2020 14:53
Rotace páteře   Poloha rotace páteře zvyšuje prokrvení všech páteřních nervů, žil a tkání. Zvyšuje flexibilitu celé páteře a rovněž zvyšuje rozsah kyčelních kloubů. Ulevuje od bolesti spodní části páteře a napomáhá předcházet „vyhození“ plotének, revmatismu páteře, bedernímu ústřelu, kyfóze,...

Kontakt

PĚT TIBEŤANŮ Nad Nemocnicí 1130,
34101 Horažďovice
+420 607 687 277 macounova.r@seznam.cz