Charakteristika ritů

14.05.2015 21:03

Charakteristika ritů

 

1. rit KÁČA

Je životabudič. Očišťuje tělo od negativní energie. Zbavuje nás starých poranění, která nám blokují energii. Točení nám odvádí deprese, stres i napětí. Navozuje dobrou náladu.

Proč má člověk tendenci vzít dítě do náruče a začít se s ním točit? Proč se děti při hrách jen tak točí dokola a čiší z nich radost a veselí? Proč je většina tanců na bázi točení? V pohybu člověka kolem své osy je energie, která navozuje radost, dobrou náladu, štěstí. Dospělí lidé málokdy projevují radost pohybem. Tím ji přijímají jen z poloviny. Škoda, že z života dospělých mizí tanec. Polka, valčík a další klasické tance byly možností se zatočit.

Plnost radosti v sobě skrývá první Tibeťan.

2. rit SVÍČKA

Při druhém ritu posilujeme břišní a zádové svaly. Zpevňujeme svaly kolem páteře a tím se páteř vyrovnává. Zbavujeme se postupně bolesti v kříži, bedrech. V oblasti břicha se posilují nejen svaly vnější, ale i vnitřní. Zpočátku břicho bolí „jinak“ než z posilovny, i když třeba břišní svalstvo posilujeme pravidelně. Postupně bolest vymizí úplně.

V průběhu cviku se okysličí klouby, svaly a šlachy kyčlí. Zmizí problémy s křečovými žilami, nebo se jim předejde. Postupně se zbavíme pocitu studených nohou, oteklých kotníků a křečí v lýtkách.

Tento cvik má významný vliv na trávení. Uvolní se jeho křečovitost. Současně se zlepší vylučování.

 

3. rit PŮLMĚSÍC

Třetí rit posiluje funkci srdce, oběhového a imunitního systému. Při záklonu se zvětšuje prostor pro srdce a plíce, orgány tak promasírujeme, čímž předcházíme nemocem srdce (infarkt) a plic (dušnost a astma).

Cvik napíná partie krku, tak se svaly posilují, protahují a zbavujeme se bolesti šíje. Napětí se uvolní a dojde dostatečnému prokrvení mozku. Neprojevují se tak tendence stárnutí (zapomětlivost, zhoršení zraku, sluchu, demence…).

Ramenní kloub se okysličí a tím se předejde artróze.

Prokrvují se nohy, okysličí svaly, klouby, šlachy nohou. Protáhnou se achilovky, svaly chodidla i články prstů dolních končetin.

4. rit MOST

Stimuluje žlázy s vnitřní sekrecí. Vytváří se tím správní hladina hormonů, pak dobře fungují orgány a běh těla. Předchází se poruchám štítné žlázy, zbavujeme se migrén a dalších problémů spojených s poruchou tvorby hormonů.

Oživuje trávicí a vylučovací orgány, reguluje plyny v těle.

Posiluje páteř, zpevňuje kolena, lokty, ramena. Prokrví a okysličí zápěstí, což je významné pro prevenci ucpávání karpálních kanálů (přestanou brnět ruce).

Významně působí na podbřišek, tedy reprodukční orgány.

5. rit HORA

Představuje energetickou pumpu do všech funkcí těla. Oživuje krevní oběh a tím předchází problémům s ním spojených – krevní tlak, prokrvení, teplota těla.

Posiluje a napíná většinu svalů, šlach a kloubů nohou a rukou. Významně protahuje páteř.

Působí na hlavové svaly a mozek, pročišťuje dutiny, masíruje hrtan.

 

Sečteno a podtrženo: pět jednoduchých cviků, 20 minut v maximu = regenerace a aktivace celého těla, všech svalů, vazů, šlach, kloubů, orgánů, žláz s vnitřní sekrecí a hladiny hormonů. Je snad třeba se ještě přemlouvat?

Kontakt

PĚT TIBEŤANŮ Nad Nemocnicí 1130,
34101 Horažďovice
+420 607 687 277 macounova.r@seznam.cz