Dýchání ve cvicích

16.04.2020 22:23

Dýchání

 

 

 

Dýchání je naše výživa, potrava pro buňky. Je základním znakem každého živého organismu. Správné okysličení krve rozhoduje o našem trvalém zdraví a duševní pohodě. Spojuje nás s mořem energie – reguluje činnost mozkových center, krevní oběh, látkovou výměnu, zrak, psychiku… Správný nádech a výdech v procesu cvičení je podstatný a stejně důležitý jako polohování těla.

 

Bez nádechu tělo umírá. Bez plnohodnotného nádechu tělo onemocní. Přestože všichni tuto teorii známe, bereme nádech jako samozřejmou pudovou věc a nijak nad ním nepřemýšlíme. Slabý, lehký, rychlý nádech je nedokonalý. Kyslík se nedostane všude tam, kam potřebuje.

Správně se nadechnout, znamená, nadechnout se nosem pomalu a hluboce do břišní dutiny (postupně níže). Tím dochází nejen k plnému okysličení, ale i k promasírování orgánů břicha, což popohání potravu ve střevech, brání zácpě, ukládání tlejících zbytků v záhybech střev, tloustnutí a případnému onemocnění těla.

Plnohodnotný nádech provádíme při jednotlivých cvicích. S vědomým nádechem se naplňujeme pocitem ozdravení, blaha a pohody.

Délce nádechu přizpůsobíme přechod z výchozích poloh jednotlivých cviků do pozice napěti. Tedy v celé délce nádechu pomalu přecházíme do Svíčky, Půlměsíce, Mostu i Hory.

 

Výdech znamená vyprázdnění, vyloučení jedů, vyčištění. Neúplný výdech zanechá zbytky vzduchu v plicích, což je původ únavy, snížení výkonnosti. Pokud neodstraníme z krve kysličník uhličitý a nevytvoříme tak v těle podmínky pro optimální průběh všech životně důležitých funkcí, tělo onemocní.

Správný výdech při cvičení je ústy se rty do mírného kroužku. Vyprázdnění plicní kapacity musí být pozvolné, následně absolutní, do úplného vyprázdnění plic. S vědomým výdechem napětí z těla proudí ven.

 

Správně dýcháme, když pomyslně naplňujeme sklenici vody – vdech do břicha, pak postupně do hrudníku a pomalu sklenici vyléváme – vydechujeme. Jedná se o mimovolnou schopnost uzdravit se.

 

S takovým procesem cvič rity. Následně kontroluj své dýchání kdykoliv si jen vzpomeneš - při procházce, jízdě na kole i při cestě do práce.

 

Pokud se nadměrně zatěžujeme tělesnými cviky, do organismu se dostává více kyslíku a tak se tvoří volné radikály, které jsou příčinou svalové bolesti, jež je prvním upozorněním na nemoc. Tento proces můžeme vnímat tehdy, pokud se najednou z ničeho nic rozhodneme jít si zaběhat a neznáme správnou míru – přetížíme se. To se ve cvičení Pěti Tibeťanů stát nemůže.

 

Proto si reguluj svůj tělesný potenciál v přiměřenosti ke svým možnostem.

 

 

Jak dýchat při cvičení

 

Cvičení a dýchání odbourává stres a podporuje kladný přístup k životu. Dýchání spojené s cvičením zvyšuje produkci hormonů, látkovou výměnu v těle, posiluje žlázy a vnitřní orgány, prokrvuje mozek, zklidňuje emoce, navozuje klid a pohodu, umožňuje hluboký spánek. Prohloubené dýchání spojené se cvičením vyvolá úlevu od mnoha chronických zdravotních potíží. Je to prostředek k uzdravení.

 

káča

 

Než se začneš otáčet, stůj na místě, nadechuj se a vydechuj podle výše psaného. Pak s nádechem rozpaž ruce a vydechni. S dalším nádechem se začni otáčet. Dýchej při točení hluboce a pomalu a soustřeď se na něj.

 

Svíčka

 

Prodýchej se vleže na zemi. Pak se s nádechem zvedej do Svíčky. Nádech je pozvolný, hluboký, čemuž odpovídá tempo zvedání nohou i hlavy – pozvolné. S úplným nádechem ses dostal do Svíčky. Dech nezadržuj nebo jen velmi krátce a hned s pozvolným výdechem pokládej hlavu a nohy na podložku. Čím hlubší nádech a výdech, tím pomalejší cvik, pak hodnotnější účinek.

Zpočátku se nepřepínej. Dech se bude postupně prohlubovat a zpomalovat, s ním i cvičení. Je nutné si hlídat, aby ses nezadýchával, nelapal po dechu. Dýchání musí být stabilní. Nepřeženeš-li námahu, tělo získá hojivou schopnost i sílu spalovat tuk.

 

Půlměsíc

 

Ve výchozí pozici s hlavou v předklonu hluboce vydechni. S postupným nádechem se začni zaklánět. V maximálním záklonu nádech dokonči a nech mírně „spadnout“ bradu. Dojde ke krátkému zatnutí dechu (1 sekundu). Pak se s pomalým výdechem vrať do výchozí polohy.

 

Most

 

Hluboce vydechni při předklonu hlavy. S nádechem zvedej boky nahoru. Při absolutním záklonu hlavy opět mírně pootevři ústa pro dokončení nádechu. Opět krátké zatnutí dechu a s výdechem se vracej zpět. Mezi opakováním cviku můžeš ve výchozí pozici prodýchat a pak teprve cvik opakovat. Postupně budeš cvičit ve frekvenci nádech – Most, výdech – výchozí pozice a hned znovu. Tak tomu je i u předchozích cviků i cviku posledního.

 

Hora

 

Poslední cvik se neliší od předchozích. Při zvedání, tedy přecházení těla do napětí, se jako při každém ritu nadechujeme, při uvolnění těla, klesání k podložce, vydechujeme. Výchozí pozice (Kobra) je výdech, do Hory přecházíš v nádechu. Mezi přechodem můžeš zpočátku prodýchat vleže. Pak ovšem v Kobře vydechni a v přechodu do Hory se nadechuj. Postupně cvič bez odpočinkové pozice.

 

 

Probuď tělo dýcháním, radí Dalajláma.

 

Následující postup dýchání je velmi účinné pro případný energetický tonus organismu. Má relaxační účinek. Dodá vzduch a rozvede ho v rámci celého těla. Každá buňka dostane energii. Provádí se ucpáním průchodu jedné nosní dírky a nádechem do volné, vzápětí pak ucpání druhé nosní dírky a výdechem z volné. Nadechuj se tentokrát do plic a vydechuj z břicha.

Tento proces používají jogíni odpradávna.

Vědecké výzkumy podporují zjištění, že dýchání skrz jednotlivé dírky má odlišné účinky na lidské tělo.

 

DÝCHÁNÍ PRAVOU DÍRKOU

DÝCHÁNÍ LEVOU DÍRKOU

Stimuluje sympatický nervový systém
(bojuj nebo utíkej)

Stimuluje sympatický nervový systém
(relaxační odezva)

Stimuluje levou mozkovou hemisféru

Stimuluje pravou mozkovou hemisféru

Zvyšuje verbální vyjadřování

Zvyšuje prostorovou orientaci

Zvyšuje hladinu cukru v krvi

Snižuje hladinu cukru v krvi

Zvyšuje frekvenci mrkání

Snižuje frekvenci mrkání

Narůstá vnitrooční tlak

Klesá vnitrooční tlak

Zrychluje srdeční tep

Zpomaluje srdeční tep

Naplňuje se více pravá plíce

Naplňuje se více levá plíce

 

 

Tento druh dýchání přidávám do poslední odpočinkové polohy. Původně podloženou ruku pod tváří využiji k ucpání průchodu spodní dírky pro nádech horní dírkou, posléze ucpu horní nosní dírku a vydechuji spodní. To provádím opakovaně. Stejně pokračuji při přetočení.

Kontakt

PĚT TIBEŤANŮ Nad Nemocnicí 1130,
34101 Horažďovice
+420 607 687 277 macounova.r@seznam.cz