Rotace těla ve cvicích

27.03.2020 14:53

Rotace páteře

 

Poloha rotace páteře zvyšuje prokrvení všech páteřních nervů, žil a tkání. Zvyšuje flexibilitu celé páteře a rovněž zvyšuje rozsah kyčelních kloubů. Ulevuje od bolesti spodní části páteře a napomáhá předcházet „vyhození“ plotének, revmatismu páteře, bedernímu ústřelu, kyfóze, skolióze, bolestem krční páteře a artróze. Rovněž zklidňuje nervový systém a odstraňuje toxiny z páteře (způsobující bolesti hlavy). Zlepšuje trávení, zmírňuje plynatost ve střevech a zpevňuje břišní, stehenní a hýžďové svalstvo.

Tento proces v Kelderově sestavě není zařazen.

 

Zejména ti, kteří mají zaměstnání, ve kterém je tělo spíše fixní, potřebují rotační cviky pravidelně provádět. Proto jsem je zařadila do sestavy a jejich vhodnost je osvědčená nejen z vlastní zkušenosti, ale i na kurzech.

Jsou součástí odpočinkových poloh mezi jednotlivými cviky (tedy jsou 4), které tímto mírně zkrátíš, nebo si cvičení můžeš trochu prodloužit. Záleží na tom, jak dlouhou dobu sis na cvičení nastavil.

 

  • Odpočinková poloha po 1. ritu je ve stoje. Zde spojenými dlaněmi před obličejem opisujeme ležatou osmičku (symbol nekonečna). Rozsah je takový, co nám dovolí ramena.

Více o dalším významu tohoto cviku je popsáno v příloze 3.

  • Ve druhé odpočinkové poloze po provedení Svíčky, ležíme na zádech. Před jeho provedením i při něm je důležité si hlídat polohu beder, střed těla, ramena a hlavu.

Cvik, který sem vložíme, provádíme tak, že zvedneme pravou nohu kolmo k tělu, pokrčíme v koleni do pravého úhlu nad podložku. Druhá zůstane natažená. Pravou ruku upažíme na podlaze a levou se chytneme za vnější koleno nohy pokrčené. Hlavu stáčíme k upažené ruce (doprava) a tlačíme pokrčenou nohu ve stejné poloze na levou stranu k podlaze. Absolutní rotaci podpoříme výdechem. Ten samý cvik provedeme obráceně.

  • Z polohy balíku, embrya si sedneme na paty a protáhneme šíji. Tento cvik bude účinný, pokud tělo vyrovnám podle nám již známých pravidel (správná pozice beder, ramen a hlavy). Pravou rukou si přes hlavu položíme prsty na levé ucho.  Levou ruku protáhneme šikmo dolů a současně tlačíme pravou rukou hlavu na pravé rameno. Absolutní protažení podpoříme výdechem. Pak cvik provádíme opačně.
  • Po cvičení Mostu v odpočinkové pozici sedíme. Pak využijeme rotační cvik vsedě. Zas je nejdříve nutné si správně polohovat tělo.

Pokrčíme pravou nohu, levá zůstane natažená. Levá ruka se loktem zachytí za vnější koleno. Loket a koleno se vzájemně protlačují a bedra rotují doprava. Absolutní rotaci doprovodíme výdechem. Samozřejmě následuje rotace opačná podporou opačných končetin.

 

Zapojení pánevního dna

 

Svaly pánevního dna bychom měli mít přirozeně plně funkční. Uvolněné svaly pánevního dna způsobují inkontinenci, která postihuje většinou starší lidi, ale často se objevuje i u mladých. S tímto souvisí funkčnost reprodukčních orgánů, správná funkce varlat, vaječníků, které jsou producenty estrogenu a testosteronu. To je také podmínka správné funkce a tvorby spermií, vajíček i fungujícího menstruačního cyklu, plodnosti, porodu i zvládnutí menopauzy.

 

Zapojení těchto svalů je součástí cviků. Při druhém až pátém ritu zapoj svaly pánevního dna vždy, když přecházíš do pozice napětí, tedy v první fázi. To znamená při nádechu a provádění přechodu ve cviku pomalu zatínej pánevní dno (pocit zadržení moči, stažení svěračů konečníku) až do maxima s absolutním nádechem. Při vracení se do výchozí polohy a výdechu se svaly pánve uvolňují. S nádechem a přechodem ve cviku vždy tento proces opakuj.

Zpočátku to třeba nepůjde v celé délce nádechu, snaž se i tak, co tělo dovolí. Postupně to bude fungovat automaticky.

Stahováním pánevního dna dochází k samovolné masáži nadledvinek a s tím souvisejícím „promazáváním“ kloubů. Při správné produkci výše uvedených hormonů se přestanou lámat nehty, vypadávat vlasy, vyčistí se pleť. Posílením pánevního dna se dá zlepšit sexuální prožitek, stejně jako správné držení těla, nebo předcházet bolesti v kříži.

 

Tělo se omladí a duše pookřeje. Další úspěch cvičení Pěti Tibeťanů.

Kontakt

PĚT TIBEŤANŮ Nad Nemocnicí 1130,
34101 Horažďovice
+420 607 687 277 macounova.r@seznam.cz